ברוקסיזם (חריקת שיניים)
ברוקסיזם – ורפואת שיניים
מדובר על מצב בריאותי-תפקודי נפוץ יחסית וכזה אשר יוצר אי נוחות רבה לסובלים ממנו והן שם את שיניהם בסיכון לשחיקה ולהתפתחות בעיות נוספות. ברוקסיזם (מושג המגיע מיוונית), הוא המונח הרפואי להידוק וחריקת שיניים. זהו מצב שבו סגירת הלסת העליונה והתחתונה נעשית בעוצמה ומלווה בשפשוף חזק בין השיניים התחתונות והעליונות. זוהי פעולה תת-הכרתית: רוב האנשים החורקים שיניים בדרגות גבוהות אינם מודעים לכך, למשל בעת שינה.
כמעט כולנו חורקים שיניים במידה כזו או אחרת, השאלה המהותית מבחינה קלינית היא עוצמת החריקה ותכיפות המצב. אצל רוב האנשים, הברוקסיזם מתון, “מתפרץ" לעיתים ועובר מעצמו ללא טיפול. הברוקסיזם בדר"כ קורה בשעות הלילה ובעיקר בשלבי השינה המוקדמים. בזמן השינה הלחץ המופעל על המפרקים הטמפורומנדיבולרים (המפרק אשר מחבר בין הלסת העליונה והתחתונה ומאפשר לעיסה ודיבור) הינו פי שישה מהלחץ המופעל בזמן הלעיסה והדיבור!
תופעת הברוקסיזם משפיעה על ילדים ומבוגרים כאחד. היא נפוצה יחסית בקרב ילדים ובדר"כ חולפת כאשר הם גדלים. ילדים חורקים שיניים כתגובה לקור, אי נוחות, כאב, סטרס או דלקת אוזניים. כמו כן זה יכול להיות קשור להתפתחות וגדילה.
קשה לענות על שאלה זו. עדיין אין תמימות דעים לגבי הסיבות לברוקסיזם. ישנן סיבות פיזיולוגיות כמו מנשך לא נכון של השיניים, הפרעה במערכת העצבים המרכזית, שיניים עקומות. וסיבות נפשיות כמו לחץ וחרדה, דכאון, אישיות אגרסיבית או היפראקטיבית. אך ידוע כי ישנם גורמים אחדים שהינם גורמי סיכון : לחץ נפשי זמני, צריכת סמים, אלכוהול וניקוטין בכמויות גדולות, שימוש בתרופות פסיכיאטריות, גיל ( הברוקסיזם פוחת בגילאים מתקדמים).
מהם הסימפטומים לברוקסיזם?
כפי שצוין, רוב האנשים אינם מודעים לכך שהם חורקים שיניים בשנתם. בד"כ בני זוגם או ההורים הם אלו המדווחים להם על הקולות אשר בוקעים מחיכוך השיניים בזמן השינה, קולות של חריקת שיניים עד כדי כך שזה מפריע לשינה. לצד הרעש של חריקת השיניים, התופעה מלווה בסימפטומים נוספים:
- נזק קוסמטי לשיניים – השיניים בהחלט יכולות להישחק מהחיכוך הרב, אורך השיניים מתקצר ופוגע במראה הכללי של הפה והחיוך. כמו כן מדובר על פגיעה תפקודית פוטנציאלית בלעיסה.
- שיניים ושחזורים (סתימות, כתרים ואפילו שתלים דנטליים) שנשברים מהלחץ והעומס. לעיתים כשל של התקבעות שתלים הוא תוצאה של ברוקסיזם.
- רגישות גב כתוצאה משחיקת שכבת האמייל המגנה על השן.
- נסיגת חניכיים – כאשר במשך שנים חורקים שיניים בעוצמה, השיניים ושכבת האמייל נשחקים וזה משפיע בתורו על החניכיים בכך שהן נסוגות. לנסיגת חניכיים שורה של סיבוכים שהיא מובילה אליהם.
- לחיים מגורות ופצועות – כאשר מהדקים שיניים לעיתים נושכים את הלחיים בחלק הפנימי וזה מגרה את החניכיים ואף גורם לפצעים.
- כאבי ראש, פנים וצוואר – כתוצאה מהפעלת יתר של שרירי הפנים והצוואר במשך הלילה, בבוקר חשים כאבים.
כיצד מטפלים בברוקסיזם?
כאשר אחד או יותר מהסימנים לעיל מופיעים, מומלץ לפנות לרופא שיניים במרכז לאסתטיקה והשתלות שיניים שיבחן את מצב הפה ואת קיומם של סימנים לברוקסיזם. לפעמים רופא השיניים יחליט שיש להפנות לרופא בעל מומחיות אחרת לפני קבלת החלטה טיפולית. לצורך האבחנה, הרופא ישאל לגבי נטילת תרופות באופן קבוע, כמויות אלכוהול וניקוטין נצרכות. שאלות אלו ינחו אותו לעזור לזהות את מקור הבעיה ולספק פתרון טיפולי.
ברוב המקרים ברוקסיזם אינו גורם לסיבוכים, כאשר לא מדובר על מצב כרוני ואגרסיבי מדי. אך לעיתים הסיבוכים שעלולים להתפתח בהחלט גורמים נזק קשה לשיניים ו/או ללסתות, לכאבי ראש שאינם חולפים, כאבי פנים עזים המשבשים את התפקוד והפרעה בתפקוד המפרק הטמפורומנדיבולרי (המחבר בין הלסת העליונה והתחתונה).
טיפול יעיל בברוקסיזם מחייב התייחסות לגורם לתופעה – טיפולים אפשריים
טיפול בגורם הלחץ או החרדה היוצר את תופעת חריקת וחיכוך השיניים.
שינוי התנהגותי: רופא השיניים יכול להדריך את המטופל כיצד לסגור את הפה בלי הפעלת לחץ יתר על השיניים והמפרקים, כמו גם בהקשר של טכניקות הרפיית שרירים.
טיפול תרופתי: במקרים מסוימים ויותר נדירים, ניתן להיעזר בתרופות להרפיית שרירים. שיטה אחרת בשימוש נמצאת בארה"ב ולאחרונה נכנסת יותר לשוק הישראלי היא הזרקת בוטוקס לאזור מפרקי הלסת כדי למנוע ולצמצם את חריקת השיניים. בעיקר מתאים לאנשים אשר טיפולים אחרים לא סיפקו להם פיתרון מספק.
הפחתה בכמויות האלכוהול והניקוטין הנצרכים ע" י המטופל הסובל מברוקסיזם. חומרים אלו היבם בעלי השפעה שלילית כוללת על מצב ומראה השיניים וגם על התפתחות ברוקסיזם.
טיפולי שיניים התערבותיים רלוונטיים, במקרים בהם הבעיה נובעת מבעיות שיניים מבניות או אחרות.
סד לילה: סד לילה אינו פתרון רפואי לבעיה אלא אמצעי רפואי מותאם אישית המפחית מהנזק הנגרם ע"י ברוקסיזם. הסד שומר על מרווח של כשני מ"מ בין הלסתות ומונע לחרוק את השיניים זו בזו. זהו המרווח הדרוש למנוחת שרירי הלעיסה והמפרקים.
סד לילה
סד הלילה למניעת חריקת שיניים (ברוקסיזם) הוא מתקן העשוי מאקרילן או מסיליקון ואשר מולבש על השיניים. הסד מותאם אישית במרפאה למבנה שיניו של המטופל. רופא השיניים לוקח מידות שיניים במרפאה וטכנאי השיניים שלנו מכין את סד הלילה עפ"י המידות האלו. הסד יכול להיות עבור השיניים בלסת העליונה או התחתונה, בהתאם למצב, להמלצות הרופא המטפל ולהעדפות המטופל. המטופל שם אותו בלילה בזמן השינה. הסד אינו טיפול אלא אמצעי להפחתת הלחץ ושחיקת השיניים. מומלץ להשתמש בסד לילה גם כאשר המטופל מקבל טיפול מכל סוג שהוא (תרופתי, נפשי או טיפול שיניים).
סד לילה הנקרא NTI-tss הוא מכשיר דנטלי המאושר ע"י ה-FDA האמריקאי. המכשיר מותאם אישית לכל מטופל והוא מולבש על השיניים הקדמיות של הלסת העליונה בזמן השינה. המכשיר עוזר להקלה על אנשים הסובלים מברוקסיזם ומגרנות. במרפאת המרכז לאסתטיקה והשתלות שיניים בהובלת ד"ר פאדי ח’ורי עושים שימוש בסדי הלילה מסוג זה, כי הם הטובים, היעילים והמתקדמים ביותר בתחום.