טיפולי שיניים לילדים
בתור הורים, בריאות הילדים שלנו היא נושא המטריד את מנוחתנו כל העת ותמיד נשאף לספק להם את התנאים הטובים ביותר ולהגן עליהם. זה נכון גם בהקשר של בריאות השיניים וטיפולי שיניים לילדים. ישנם מקרים רבים בהם ילדים זקוקים לטיפול שיניים כלשהו, בין אם בשיני חלב או שיניים קבועות, בין אם מסיבות של תזונה וחוסר שמירה על היגיינת הפה או מצב גנטי של שיניים רגישות לבעיות. כדי לתת לילדיכם את הטוב ביותר בטיפולי שיניים, חשוב להבין את המצב ומה נדרש לעשות.
אם גם אתם שואלים את עצמכם שאלות כמו מתי להתחיל לצחצח? איזה מברשת שיניים מומלצת לילדים? מתי מחליפים מברשת? באיזו משחת שיניים להשתמש לילדים? מה זה איטום חריצים? האם צריך לטפל בשיניים נשירות (שיני חלב)? מאיזה גיל כדאי לבוא לבדיקת שיניים? המרכז לאסתטיקה והשתלות שיניים בהובלת ד"ר פאדי ח'ורי מספק לכם תשובות וגם את הטיפול האיכותי ביותר, עם התמחות בטיפולי שיניים לילדים, על כל המשתמע מכך.
חשוב להדגיש כי גם במיאות בה טיפולי שיניים לילדים ניתנים במקרים רבים בחינם או בסבסוד מהותי מטעם המדינה וקופות החולים, עדיין אין תחליף למקצועיות ולקידמה הטכנולוגית שמרפאות משוכללות ומנוסות יכולות להציע, לכם וגם לילדיכם.
התחלת צחצוח שיניים לילדים
מתחילים בצחצוח שיניים החל מבקיעת השן הראשונה. כאשר יש שיניים בודדות. מומלץ לעשות כן בעזרת פיסת בד לחה (גאזה) כרוכה סביב האצבע: פשוט עוברים על פני שטח השיניים מלפנים ומאחור, ותוך כדי כך מעסים את החניכיים. עם בקיעת השיניים הטוחנות מומלץ לעבור למברשת שיניים ולמשחת שיניים המותאמות לגיל הילד ( יש להשתמש בכמות מזערית של משחת שיניים).
הצחצוח של ילדים אמור להתבצע פעמיים ביום, בבוקר לאחר ארוחת בוקר ובערב לאחר ארוחת ערב, בנוסף רצוי לצחצח לאחר אכילת מאכלים דביקים/חומציים וממותקים כמו קורנפלקס, שוקולדים וחטיפים.
עד גיל 7 שנים, מומלץ שההורה יצחצח או יעזור לילד בצחצוח שיניים. מברשת השיניים אמורה להיות עם ראש קטן, סיבים רכים, וידית עבה ונוחה. חשוב להשתמש במשחת שיניים עם ריכוז פלואוריד לפי גיל הילד וכמו כן להתחשב ברמת הסיכון שלו לפתח עששת והיכולת שלו לירוק, לפי המלצת רופא השיניים.
גם אצל ילדים, יש להחליף מברשת שיניים כל 3 חודשים או כאשר איכות הסיבים נפגמת.
מדוע חשוב לבקר רופא שיניים החל מגיל צעיר?
אפילו אם הילד לא מתלונן על כאבי שיניים או חוסר נוחות בפה ואפילו אם עדיין לא התחלפו אצלו כלל שיניים נשירות, מומלץ להגיע לבדיקה שגרתית ותקופתית אצל רופא שיניים כבר מגיל צעיר.
מעבר לסיגול הרגלים נכונים להמשך הילדות והחיים בכלל, כך ניתן לאבחן מוקדם בעיות בשלבים הראשוניים שלהן ולספק טיפול יעיל ופשוט. דוגמא מצוינת היא אבחון מוקדם של נגעי עששת קטנים. ישנם מקרים בהם לא נדרש טיפול התערבותי מהותי ומספיק ליישם משחת פלואוריד מיוחדת על השיניים על מנת לעצור ואפילו לרפא נגע עששת התחלתי. כך גם לגבי אבחון וטיפול מוקדם בהליכי איטום חריצים אצל שיני ילדים.
כמו כן, ביקורים מוקדמים אצל רופא השיניים מאפשרת קבלת הדרכה לצחצוח תקין ותזונה נכונה, כאמור כדי להקנות לילד הרגלים נכונים החל מגיל צעיר.
חשוב שהביקור הראשון במרפאת שיניים ישמש כמפגש היכרות עם הרופא וסביבת המרפאה, כך שתיווצר אצל הילד חוויה חיובית ומנטרלת פחדים.
מה הוא איטום חרירים וחריצים בשיני ילדים?
לעיתים אצל ילדים על פני השן ישנם חרירים וחריצים אשר מתמלאים בשאריות אוכל. האיטום נועד למניעת הצטברות האוכל וחדירת חיידקים הגורמים לעששת, ע"י הדבקת חומר פלסטי-רפואי על פני החרירים והחריצים.
למה חשוב לטפל בשיניים נשירות אם הן מתחלפות?
עששת היא מחלה של חלל הפה הנגרמת על ידי חיידקים כאשר מתקיימים תנאים של הצטברות רובד ונוכחות סוכרים ופחמימות. שיני החלב מסיימות את בקיעתן בגיל שנתיים וחצי עד שלוש ולכל שן זמן החלפה פרטני. בעוד השיניים החותכות מתחלפות בגיל 6-7 שנים, הטוחנות מסיימות את תפקידן ונושרות רק בסביבות גיל 12. כך שהן מתפקדות בפה כ-10 שנים. אי לכך חוסר טיפול נאות בשיני חלב רק כי הן מתחלפות, אינה החלטה נכונה.
חוסר טיפול ושמירה לקויה על היגיינת הפה עלולים לגרום ל:
- היווצרות חורים בשיניים, מה שיוביל לאי נוחות ולצורך בטיפול שניתן להימנע ממנו.
- כאבים וזיהומים שעלולים לגרום להפרעה בלעיסה, ואף בגדילה של הילד.
- פגיעה אסתטית בשיניים שעשויה לגרום לדחייה חברתית ולדימוי עצמי נמוך.
- נגע עששתי נרחב בשיניים ראשוניות (שיני חלב) יכול להתפשט לנבט השן הקבועה שמתחת לחניכיים. זה עשוי לגרום לפגמים התפתחותיים בנבט השן הקבועה, ואפילו להפסקת התפתחותה, וכמו כן להפרעה בכיוון הבקיעה שלה.
כאשר לא מטפלים מוקדם בעששת בשיני חלב, יכולה להיווצר הדבקה בשיניים קבועות הבוקעות סמוך לגיל 6 שנים.
תזונה נכונה ועששת
החיידקים הגורמים לעששת ניזונים מפחמימות ובעשותם כך מפרישים חומצה הממיסה את השן.
כמעט כל מזון שאנו וילדינו אוכלים כיום מכיל פחמימות בצורה כזו או אחרת ועלול לגרום להתפתחות עששת בהיעדר שמירה נאותה על היגיינת הפה. לכן חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות והפסקה של שעתיים בין ארוחה לארוחה, כמו גם על שתיית מים בין הארוחות. כך מאפשרים לרוק לתקן את הסביבה החומצית הנוצרת בזמן האוכל. אם כבר שותים שתייה ממותקת אז רק בזמן הארוחות. כמובן שיש תמיד להקפיד שהילדים יצחצחו שיניים ועם ילדים גדולים יותר בהחלט ניתן לנסות לסגל להם הרגל של ניקוי השיניים עם חוט דנטלי או קיסמים רפואיים.