מחלות חניכיים
שמירה לא נאותה על היגיינה דנטלית, היבטים גנטיים, טראומה ושאר אלמנטים יכולים להוביל למצבשל מחלת חניכיים. זהו מצב בריאותי-דנטלי נפוץ מאוד בימינו, כאשר למרבה המזל במרכז לאסתטיקה והשתלות שיניים בניהולו של ד"ר פאדי ח'ורי מספקים כיום תוצאות מעולות בהקשר למחלות חניכיים, על בסיס טכנולוגיות טיפוליות מתקדמות וניסיון מעשי רב.
מחלת חניכיים (Periodontal Disease) היא תהליך זיהומי כרוני של הרקמות התומכות והמקיפות את השן, כאשר כמובן שבריאות החניכיים קריטית לבריאות השיניים ולתפקוד דנטלי תקין. מחלות החניכיים הן מהסיבות הנפוצות ביותר לאובדן שיניים אצל מבוגרים. נתונים מקצועיים מראים כי מגיל 35 ואילך, שלושה מכל ארבעה מבוגרים יסבלו ממחלת חניכיים בדרגה כלשהי. יתרה מכך, כ-90% מהאוכלוסייה סובלת מבעיות חניכיים בשלב כזה או אחר!
סיבה מהותית להתפתחות מחלת חניכיים היא היווצרות והצטברות רובד חיידקי היוצר אנדוטוקסינים (רעלנים) הפוגעים בחניכיים, מה שגורר איתו התדרדרות כוללת במצב החניכיים ופגיעה אפשרית בשיניים.
תמונה קלינית של מחלות חניכיים
החניכיים אדומים, נפוחים ונוטים לדמם (Gingivitis). בשלב הראשון נוצרת דלקת החניכיים בקלות, למשל בעת צחצוח. כאשר החניכיים דלוקות, במקום המצב התקין בו שטח הפנים של החניכיים נראה כקליפת תפוז קעורה, מופיע גוון מבריק וחלק של החניכיים. שלב זה הפיך לחלוטין וניתן לטיפול פשוט על ידי הברשת שיניים עדינה של האזור ושימוש בחוט דנטלי. מחלת החניכיים עלולה להיות "רדומה" או נטולת סימפטומים חמורים במשך תקופה ממושכת, לכן החולה לא מודע לקיומה בשלבים ההתחלתיים. בהיעדר טיפול הולם בשלבים המוקדמים, עלול להיגרם נזק מתמשך בחניכיים ולרקמות התומכות את השן, עד כדי נשירת השיניים.
הסימנים למחלת חניכיים מתקדמת
- חניכיים הנוטים לדמם בקלות בעת צחצוח שיניים.
- מראה אדום, נפוח, מבריק ורך.
- נסיגת חניכיים.
- ריח פה רע, קבוע.
- שיניים רופפות.
- מוגלה בין השיניים לחניכיים.
- שינוי בהתאמת כתרים וגשרים.
טיפול במחלות חניכיים והסיבוכים הנלווים להן
הטיפול במחלת החניכיים מותנה בשלב המחלה. בשלב הראשון, יש להוריד את האבנית ולטפל בעששת. לעתים רחוקות יותר, יש לטפל גם במנשך (אופן סגירת השיניים בשתי הלסתות). טיפול אנטיביוטי או טיפול בשטיפות מי פה המכילים חומרים אנטיביוטיים עשויים להרחיק את החיידקים יוצרי הרעלים. אם קיימים כיסים מוגלתיים בחניכיים, יש לעתים צורך בהשתלת חומרים אנטיביוטיים בכיסים אלו באמצעות הליך רפואי מתאים.
במצבים חריפים יותר בהם מחלת החניכיים כבר התקדמה והחמירה, עשוי להיות צורך בפתיחה כירורגית של החניכיים, הרחקתן מהשיניים, ניקוי הכיסים המודלקים והמוגלתיים, הסרת האבנית, הקצעת שורשי השיניים ותפירה מחודשת של החניכיים. מטרת הקצעת השורשים היא הרחקת אבנית וחיידקים משורשי השן כדי למנוע התדרדרות של המצב בהמשך. בפעולה זו מגרדים גם חלק מהצמנטים המהווה קרקע מזון לחיידקים.
במידה והתהליך הדלקתי הגיע לעצם הלסת, הפעולה הכירורגית מורכבת יותר וכוללת בנוסף הרחקת מוקדי הזיהום מהעצם, ייצוב השן בעצם, וקיבוע מחדש – אלו טיפולים המחייבים ניסיון רב וציוד מתקדם כמו זה הקיים במרכז לאסתטיקה והשתלות שיניים.